

Projecte de Reaprofitament segur dels excedents d’aliments cuinats per restaurants i càterings de Vilanova i la Geltrú.
Aquest projecte busca que els excedents alimentaris consumibles que els establiments de restauració no poden comercialitzar puguin arribar a projectes socials.
És una iniciativa impulsada per les Regidories de Serveis Socials, Promoció Econòmica, Educació i Salut de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. El Gremi l’Hostaleria de Vilanova i la Geltrú s’hi suma a aquest impuls.
Té el seu inici en el projecte de reaprofitament del menús escolars dels centres educatius de la ciutat. L’any 2017 vàrem impulsar la recollida dels excedents de 3 escoles i actualment són 8 centres els educatius adherits.
L’èxit i la satisfacció de totes les parts implicades ens animen a ampliar el cercle de col·laboració, convidant a restaurants i càterings de la ciutat a sumar-se a aquesta iniciativa.
A Catalunya es llencen 262.471 tones d’aliments aprofitables cada l’any. El 58% d’aquest malbaratament es produeix a les llars, el 16% als supermercats, el 12% a la restauració, el 9% a altres canals de comercialització d’aliments, el 4% a institucions i l’1% als mercats.
Aquests aliments desaprofitats equivalen a les necessitats alimentàries de mig milió de persones durant un any.
Com s’organitza?
El reaprofitament s’articula conservant l’excedent de menjar cuinat en carmanyoles de doble ració, congelades i correctament etiquetades seguint un protocol de seguretat alimentària elaborat del departament de salut municipal.
Aquestes carmanyoles –que facilita l’ajuntament als establiments- es recullen regularment amb la furgoneta de l’Economat i arribaran a aquest servei amb una doble finalitat:
- Incorporar els aliments com a un producte més de menjar cuinat que s’ofereix a les famílies usuàries de l’Economat.
- Serveix també per abastir el menjador social nocturn Espai Sopem.
Els projectes socials destinataris
L’Economat de VNG
És un servei social de distribució d’aliments gestionat sota la modalitat d’un supermercat i coliderat per l’Ajuntament i per Càritas. Les persones i famílies beneficiàries poden anar a buscar una quantitat d’aliments predeterminada i escollir, amb un sistema de punts, els productes que més s’ajusten a les seves necessitats.
Es distribueixen aliments de llarga conservació, aliments frescos, menjars preparats congelats i alguns productes d’higiene personal i de neteja de la llar. El volum d’entrada de productes de minves és de 10.500 kg cada any
Espai Sopem
És un menjador social nocturn impulsat per un grup de persones voluntàries amb el suport l’associació Grupo 5/14 i de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú. Obre dos dies a la setmana i està ubicat a la cuina d’un centre cívic. La seva finalitat no és només d’oferir un àpat calent sinó també crear un espai de vincle i relació, de socialització, d’acollida i de companyia.
Els menjars provenen del projecte de reaprofitament dels menús de migdia de les escoles.
Si ets un establiment de restauració et convidem a sumar-te. No importa el volum d’excedent, qualsevol quantitat és significativa. Nosaltres organitzem la logística i et facilitem la col·laboració.
Contacta amb nosaltres a través del Gremi d’Hostaleria o directament a:
ssocials@vilanova.cat. Tel. 93 814 00 00 extensió 3427
Més informació:
Noticies reaprofitament menús escolars a Vilanova i la Geltrú:
http://www.gremivng.com/proposta-reaprofitament-del-lexcedent-menjar/
https://www.vilanova.cat/noticies/detall?id=99995299
Guia de reaprofitament de menjar per a restauració i comerç minorista