

Memòria anual sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya, 2019
La Memòria anual sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya de l’any 2019 va ser aprovada per la Comissió Directora de Seguretat Alimentaria (CDSA) el dia 13 de desembre de 2021. Aquest document, que s’elabora en compliment del que estableix la Llei 18/2009 de salut pública, té per objectiu recopilar i ordenar la informació més rellevant disponible en seguretat alimentària a Catalunya amb la finalitat de conèixer la situació, l’evolució en el temps i les tendències en aquest àmbit, així com donar-ne compte a la ciutadania.
L’anàlisi de la situació s’efectua mitjançant el seguiment de diferents indicadors quantitatius que permeten conèixer els riscos existents per a la salut a partir de les dades d’incidència de malalties, de prevalença i d’exposició als perills alimentaris, així com el grau de compliment de les normes vigents orientades a garantir la innocuïtat dels aliments. S’analitzen també les dades quantitatives en àmbits com la qualitat i el benestar animal, entre altres qüestions relacionades amb la seguretat alimentària.
D’altra banda, es recull informació qualitativa que permet completar l’anàlisi de la situació tenint en compte els assumptes que han estat objecte d’atenció tant per part de la ciutadania com en àmbits professionals i els mitjans de comunicació.
A partir de les dades recollides en la Memòria sobre la situació de la seguretat alimentària a Catalunya 2019 podem concloure que la situació en aquesta matèria es manté estable i comparable amb la d’anys anteriors.
Consulta pública sobre l’etiquetatge dels aliments.
La Comissió Europea llança una consulta pública sobre una proposta de revisió de les normes sobre la informació facilitada als consumidors que forma part de l’estratègia de la Unió Europea de la granja a la taula.
El termini per enviar comentaris és del 13 de desembre de 2021 al 7 de març de 2022.
Aquesta consulta pública inclou diverses iniciatives destinades a revisar la legislació de la UE sobre la informació alimentària que es facilita als consumidors.
La revisió afecta, en aquest cas, a:
- L’etiquetatge nutricional a la part davantera de l’envàs.
- L’etiquetatge de l’origen o la procedència de determinats productes.
- La indicació de la data (dates de caducitat i de consum preferent).
- L’etiquetatge de les begudes alcohòliques.
Una altra iniciativa fa referència a l’establiment de perfils nutricionals per restringir l’ús de declaracions nutricionals en aliments que no assoleixin una certa qualitat nutricional.
Amb aquesta consulta pública, es convida els ciutadans i les parts interessades a compartir els seus punts de vista i experiències sobre els principals obstacles a què s’enfronten en aquests àmbits de l’etiquetatge d’aliments i sobre les possibles maneres de superar aquestes traves.