

Limitació de la temperatura als establiments d’hostaleria
Per reduir el consum i la dependència de gas natural, l’article 29 regula la temperatura de l’aire en determinats locals, entre altres, els bars, restaurants i cafeteries. Els hotels i altres allotjaments turístics no estan recollits expressament en aquesta nova normativa però entenem que les seves zones comuns i els bars i restaurants existents en aquests establiments si que estan afectats.
Es limita, per als recintes calefactats, a una temperatura no superior a 19 °C; per als refrigerats, no podrà ser inferior a 27 °C. Ha d’entendre’s que aquests són els límits de la temperatura ambient que es registri en els establiments.
Aquests llindars, no obstant, s’hauran d’ajustar al que es preveu en el Reial Decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball. El seu article 7 remet a l’annex III, en el qual es recullen les condicions termohigromètriques que s’han de complir en els locals tancats:
* Quan es facin treballs sedentaris (oficines i similars), la temperatura haurà d’estar compresa entre els 17 i els 27 °C.
* Als locals en què es faci un treball lleuger, estarà compresa entre 14 i 25 °C.
Segons aquest article la temperatura a restaurants, bars o cafeteries, en els quals es realitzaria — en paraules de la normativa — “un treball lleuger”, no podrà superar els 25 °C. Interpretant aquesta normativa juntament amb la limitació de l’article 29 del Reial Decret-llei 14/2022, d’1 d’agost, s’haurà d’entendre que cap local d’hostaleria es pot refrigerar per sota dels 25 °C.
El mateix article 29, apartat 4 del Reial Decret-llei 14/2022, d’1 d’agost, també obliga a l’apagat de l’enllumenat d’aparadors des de les 22 hores. Aquest enllumenat es refereix al corresponent a senyals, cartells, anuncis lluminosos, anuncis il·luminats, enllumenat d’aparadors, mobiliari urbà i edicles com a marquesines, cabines telefòniques, etc. S’exclouen d’aquest tipus tots els senyals i anuncis de trànsit.
La limitació de la temperatura estarà en vigor fins a l’1 de novembre de 2023 i entrarà en vigor «als set dies naturals» des del següent al de la publicació del Reial decret llei, això és —interpretant els dies com a termini per a adaptar-se, a partir del dia 10 d’agost els locals no podran estar per sota dels 25 °C.
Aquesta nova normativa i el reglament contemplen el manteniment de les instal·lacions com un factor determinant de l’eficàcia i a l’art 26 del reglament regula alguns aspectes del manteniment.
Així mateix, és aplicable a les obligacions previstes a l’art. 29 del Reial Decret-llei 14/2022, d’1 d’agost el que s’estableix en el capítol IX del Reglament d’Instal·lacions Tèrmiques en els Edificis (*RITE), aprovat per Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol.
Finalment, cal assenyalar que aquest Reial decret llei haurà de ser convalidat pel Congrés en un termini de 30 dies.
Son les primeres consideracions d’un text normatiu de 82 pag.
A mesura que consolidem les conclusions i tinguem respostes a les consultes plantejades a la DGT, a Indústria i a treball, us ho farem saber.
Informació facilitada per la Federació d’Hostaleria de Lleida